Julgodis
knäck
1.5 dl ströslocker
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl ljus sirap
30st hakad mandel
Blanda strösocker, vispgrädde och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Låt blandningen koka tills den är ca 120 grader eller klarar av kulprovet, dvs att bli rullad till en boll om den droppas ner i ett glas med kallt vatten.
Ta kastrullen från plattan och rör ner de hackade sötmandlarna.
Häll upp smeten i knäckformar med hjälp av två teskedar. Den stelnar snabbt.
Låt knäcken stelna och svalna sen mumsa på.
Ischoklad
200g ljus choklad
100g kokosfett
Lägg chokladen och kokosfett fördelad i små bitar tillsammans i vattenbad. Rör om ibland så det blandar sig ordentligt.
Häll upp i små formar in i frysen en stund Färdigt!
Chokladtryffel
2 dl vispgrädde
50 gr smör
300 gr mörk choklad
0,5 dl florsocker
Värm upp vispgrädde och smör till kokpunkten.
Dela chokladen i små bitar och tillsätt. Rör till dess att chokladen har smält.
Blanda i övriga ingredienser.
Sätt smeten att svalna i kylskåp i ett par timmar. Täck med plastfolie.
Forma till runda kulor. Rulla kulorna direkt i kakao